Newtown



This project, located in Newtown, comprised of the restoration and refurbishment of the existing heritage listed house with a new two storey extension at the rear of the property.

The addition has been purposefully positioned and designed to create a private internal courtyard whilst still allowing in sunlight, as well as cross ventilation.

The environmental credentials of the building are further enhanced by the materials used to construct it. A polished concrete floor and reverse brick veneer construction create a high thermal mass which is then utilised by the in-floor heating system to efficiently warm the house.

The highly insulated walls, ceiling and roof also help in creating a comfortable living environment.

Finally, the building is finished off in zinc cladding which creates an elegant and distinct look whilst still being complementary to the existing house.

Architect: Hungerford Edmunds Architects
Photography: Simon Wood

Outside View
Front Entrance
Front Door
Kitchen
Benchtop
Hallway
Dining Room
Stairs
Windows
Master Bedroom
Master Bathroom
Bathroom
Upstairs Bathroom
Bathtub
Shower
Sink
Balcony
Oasis
Courtyard
Outside View at Night
Sidewall
At Night
Open Entertaining
Outside View at Night